Online boekhoudprogramma – een stap naar écht ondernemen

Toen ik in 2012 begon met mijn tekstbureau, had ik niet het idee dat het een doorslaand succes zou worden. Ik was me ervan bewust dat er veel concurrenten zijn die wereldwijd aan het werk zijn met de mogelijkheden van online werken. Ik was ook al bekend met het feit dat alle klanten de teksten gisteren willen hebben en over een maand de helft van de vraagprijs willen betalen. Het is geen prettige markt om in te werken met

  • de stress
  • de druk
  • en de concurrentiestrijd

Maar aangezien ik in het buitenland woon en niet veel nodig heb om rond te komen (ik drink niet, gok niet, rook niet en heb geen rare leningen lopen die geld kosten), besloot ik het er gewoon eens op te wagen. Het begin was niet echt moeizaam te noemen. Ik landde direct een klant die 1000 teksten nodig had en die daar een redelijke prijs voor wilde betalen. Nog voordat ik de opdracht klaar had, had de klant meer werk voor me en stuurde hij mensen naar me door die ook een betrouwbare tekstschrijver nodig hadden. Het ging geweldig, tot ik mijn eerste papieren in moest leveren bij de lokale belastingdienst. Dat was een probleem, want mijn administratie had ik in Excel en niet in een handig online boekhoudprogramma. Ik belde een bevriende tekstschrijver op en die wees me op Offective die een compleet online boekhoudprogramma aanbiedt voor het MKB: offective.nl.

Aan de slag met een online boekhoudprogramma

Ik ken veel mensen die boekhouden lastig vinden en die het overlaten aan een boekhouder. Ik kan daar weinig begrip voor opbrengen. Wil je echt weten wat er speelt in je bedrijf en wil je de vinger op de pols kunnen houden, dan doe je zelf de boekhouding. Zeker wanneer je een gemakkelijk online boekhoudprogramma kunt gebruiken dat altijd inzetbaar is, ongeacht de plek waar je bent. Aangezien ik al kennis had van boekhouden, was het werken met het online boekhoudprogramma een fluitje van een cent. Binnen de kortste keren had ik de papieren klaar die opgestuurd moesten worden naar de belastingdienst hier. Een printje vanuit het online boekhoudprogramma zelf was genoeg. Tegenwoordig stuur ik de papieren naar de revisor, omdat ik zelf niet genoeg tijd heb om de boekhouding te doen én deze te controleren. Daarom administreer ik alles zelf in het online boekhoudprogramma en stuur ik de facturen; mijn revisor kan vervolgens zelf inloggen en kijken of alles klopt om vervolgens contact te hebben met de overheid hier.

Zorg dat je beter aan het werk kunt

Mijn bedrijf is binnen vijf jaar explosief gestegen. Er zijn meer dan 30 mensen aan het werk die ingezet worden door verschillende bedrijven over heel de wereld. We groeien nog steeds en moeten helaas steeds vaker nee verkopen dan ja. Mijn tip aan de mensen die het willen proberen, is vooral te doen wat je leuk vindt. Wil je echt goed omgaan met de klanten die je hebt, zorg dan dat je sneller levert dan noodzakelijk, maar vooral zonder fouten. Daarnaast is het belangrijk dat je het overzicht houdt binnen je bedrijf. Hoeveel komt erbinnen, hoeveel gaat eruit en wat is de nettomarge die je verdient met het werken? Een online boekhoudprogramma kan hier sterk aan bijdragen, net als het gebruik van software om je leven makkelijker te maken. Zeker als tekstschrijver, maar ook als grafisch ontwerper, designer of de man die WordPress installeert op de servers van de klanten. Uiteindelijk is het idee om beter aan het werk te gaan zodat je netto meer overhoudt dan de concurrenten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn