Hoe kan triggerpoint massage je verlossen van spierpijn?

Triggerpoint massage is een alternatieve vorm van therapie, waarvan de voordelen een focus op het detecteren en loslaten van triggerpoints zijn. Gesitueerd in de skeletspier liggen triggerpoint punten die bij compressie pijn veroorzaken. In veel gevallen vormen zich triggerpoints als gevolg van trauma aan de spiervezels. Elke spier heeft potentiële triggerpoints die kunnen worden geactiveerd door overbelasting van spieren, ontsteking, trauma, verstoringen van de elektrolytenbalans, infecties en zenuwpijn. Deze triggerpoints kunnen pijn veroorzaken over de getroffen spier en kunnen vaak ook in een ander deel van het lichaam worden gevoeld. Andere triggerpoints worden alleen gevoeld wanneer de bepaalde spier wordt behandeld door de therapeut. Triggerpoint massage is goed voor bijna iedereen. Spieren met actieve triggerpoints zijn altijd zwakker dan normale spieren en kunnen niet door hun volledige bewegingsbereik bewegen. Vaak omdat ze niet in staat zijn om hun normale functie uit te voeren, worden andere spieren gerekruteerd om de activiteit van de aangetaste spier uit te voeren. Deze secundaire spieren kunnen zelf triggerpoints ontwikkelen als de oorspronkelijke spier niet wordt behandeld.Typisch gebruikt om pijngerelateerde aandoeningen te behandelen, wordt triggerpoint massage soms ook aangeduid als myofasciale triggerpoint massage of neuromusculaire massage. Een aantal technieken van triggerpoint therapie worden gebruikt om triggerpoints vrij te maken, waaronder triggerpoint massage en het gebruik van naalden. In de alternatieve geneeskunde wordt triggerpoint massage gebruikt om een ​​aantal chronische pijnaandoeningen te behandelen, waaronder:

  • hoofdpijn en migraine
  • gewrichtspijn
  • pijn in de onderrug
  • artrose
  • ischias
  • sportblessures

Hoeveel behandelingen triggerpoint massage heb ik nodig?

Over het algemeen zijn slechts een paar behandelingen nodig. Chronische aandoeningen die gepaard gaan met hevige pijn, kunnen een intensieve eerste triggerpoint massagebehandeling vereisen gevolgd door een doorlopende behandeling met een maandelijkse of zeswekelijkse cyclus om je herstel te handhaven. De strak gespannen spieren met aanwezigheid van triggerpoints, zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan palpatie. Enig ongemak kan worden ervaren wanneer compressie wordt toegepast tijdens de triggerpoint massage, maar de therapeut zal de spier positioneren om het ongemak tot een minimum te beperken totdat het moment van ongemak volledig afneemt. Het is duidelijk dat jouw behandelingsschema afhankelijk is van jouw aandoening. Voor een meer specifieke triggerpoint massage of vragen, kun je beter contact opnemen met Kroon Massage. En als je geïnteresseerd bent in meer informatie over triggerpoint therapie, raadpleeg dan de pagina www.kroonmassage.nl. 

Triggerpoint therapie versus traditionele acupunctuur

Een veel voorkomende vorm van triggerpoint therapie is het gebruik van naalden, een techniek waarbij een naald (zonder medicatie) wordt ingebracht in triggerpoints. Het gebruik van naalden mag echter niet worden verward met acupunctuur, een vorm van traditionele Chinese geneeskunde die eveneens het gebruik van naalden met zich meebrengt om punten te stimuleren die verbonden zijn met paden die vitale energie (of “chi”) door het lichaam dragen. Hoewel er enige overlapping is tussen locaties van triggerpoints en acupunctuurpunten, is triggerpoint therapie niet gericht op het verbeteren van de stroom van chi. Bovendien, terwijl acupunctuur wordt gebruikt om een ​​breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen, wordt triggerpoint therapie voornamelijk gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van het bewegingsstelsel. Zo toont triggerpoint therapie veelbelovende resultaten in de behandeling van bepaalde symptomen die verband houden met de ziekte van Parkinson, volgens een studie gepubliceerd in Movement Disorders in 2006. Voor de studie ontvingen 36 mensen met de ziekte van Parkinson een triggerpoint therapie of vier weken lang een muziek-gebaseerde relaxatietherapie twee keer per week. Aan het einde van de studie toonden leden van de triggerpoint therapiegroep een grotere verbetering van de motorische functie. Hoewel beide groepen een bescheiden verbetering in de kwaliteit van leven lieten zien, hadden alleen de leden van de muziekontspanningsgroep verbeteringen in stemming en angst.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn