Hoe een medicatie dubbelcheck levens kan redden

Het leven in de thuiszorg is een raar leven. Als verzorgende heb je een bepaalde tijd die je door mag brengen met een client en die uren zijn vaak niet toereikend om echt goede zorg te verlenen. Gelukkig merk ik steeds vaker dat mantelzorgers inspringen op het punt waar wij bewust steken moeten laten vallen. Erg goed voelt het niet, maar zo is het systeem nou eenmaal opgebouwd. Bepaalde vergoedingen, bepaalde premies en een bepaald aantal verzorgenden per wijk – het maakt het onmogelijk om echt de zorg te kunnen verlenen die we willen verlenen. Vaak hebben we niet eens tijd voor een gesprekje en zo werkt het eigenlijk niet. Helemaal niet wanneer er haast gemaakt moet worden met het voorschrijven van medicatie bijvoorbeeld. We hebben in het verleden vaak gezien dat hier fouten bij gemaakt worden. In ons geval heeft het geen kritieke situaties doen ontstaan, maar er zijn genoeg verhalen waarbij een medicatie dubbelcheck levens had kunnen redden. Het probleem is duidelijk: er is haast en er is geen collega die even mee kan kijken of het allemaal wel goed voorgeschreven wordt. Een medicatie dubbelcheck is simpelweg een tweede persoon die controleert of de voorgeschreven medicatie klopt, net als de voorgeschreven dosis.

Een medicatie dubbelcheck op de applicatie

Onze werkgever heeft daarom besloten op de rem te trappen en te kijken naar een manier om de medicatie en dosis te controleren voordat dit doorgegeven wordt aan de klant. Dat was niet zo makkelijk, want het is niet mogelijk om altijd iemand mee te laten lopen. Het voorschrijven van nieuwe medicatie kan vaak ook niet uitgesteld worden, omdat er haast is bij het toedienen van nieuwe medicijnen. Daarom is gekozen voor de applicatie voor een medicatie dubbelcheck. Zo kunnen alle mensen in de zorg op elk moment van de dag een medicatie dubbelcheck uitvoeren en dat maakt het mogelijk om eventuele fouten direct aan te passen:

  • Verkeerde medicatie;
  • Verkeerde combinaties;
  • Verkeerde dosering.

De medicatie dubbelcheck maakt het niet alleen veiliger om te werken op deze manier, het maakt het vooral een stuk makkelijker en prettiger. Wij gebruiken de applicatie van SamenSZorg (https://www.samenszorg.nl/medicatie-dubbelcheck/) die naar ons idee perfect werkt en vooral snel inzicht biedt in de mogelijkheden en eventuele fouten die gemaakt kunnen worden. Een echte aanrader voor de mensen in de thuiszorg en alle andere mensen die medicatie voor mogen schrijven. De medicatie dubbelcheck kan namelijk levens redden en de medicatie dubbelcheck is erg makkelijk te gebruiken.

Het leven in de thuiszorg

Als vijftigjarige vrouw met dertig jaar ervaring in de thuiszorg heb ik de complete verandering in de thuiszorg bewust meegemaakt. Het begon als een dienst om mensen te helpen die het thuis niet meer allemaal zelf konden. Stofzuigen, koken, de afwas doen en zulke taken stonden op de lijst. Was het werk gedaan, dan ging je naar de volgende persoon. Tegenwoordig krijgen we een exacte planning mee waarbij zelfs de reistijden vastgezet zijn zodat we zoveel mogelijk mensen af kunnen werken op een dag. Want zo is het geworden: het afwerken van een lijst. Douchen moet volgens een schema (we krijgen er 5 minuten voor) en het toedienen van medicatie moet snel. Collega’s van mij hadden het er vorige week over dat zij in sommige gevallen niet eens meer de tijd hebben om hun jas uit te trekken wanneer zij een client moeten helpen. Op zulke momenten schieten me de tranen in de ogen en kan ik alleen maar heel erg dankbaar zijn voor alle mantelzorgers die zoveel taken over willen (of moeten) nemen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn