Wat is een sleutelkluis?

Een sleutelkluis is een kluisje die wordt bevestigd aan de buitenkant van een woning. De kluis is te openen via een code. In de kluis bevindt zich de sleutel van de woning. Uit onderzoek van de ouderenbond (KBO-PCOB )is gebleken dat per jaar ongeveer 800 keer wordt ingebroken met behulp van een sleutel uit een sleutelkluis. Het is dus van groot belang dat je een kluis kiest die voldoet aan het politie keurmerk veilig wonen (PKVW). De oorzaak van de inbraak met de sleutel uit het kluisje, komt meestal door verkeerd gebruik of een onveilige kluis. Bij correct gebruik, zijn de kluisjes gewoon veilig. Een sleutelkluis kun je vinden bijallesveilig.nl. De kluis kan opvallen voor mensen die geen goeds in de wil hebben. Om te voorkomen dat mensen te weten komen dat er een kluis is, kan de kluis onopvallend in de deur worden verwerkt. De kluis kun je het beste laten monteren door een monteur. Op die manier zorg je ervoor dat het kluisje zo goed en onopvallend mogelijk geïnstalleerd wordt. De PKVW publiceert twee keer per jaar een lijst met kluisjes met het politie keurmerk. Wanneer je een sleutelkluis zoekt kun je eerst die site raadplegen om te kijken welke kluisjes het meest veilig zijn.

Sleutelkluis; voor wie is dit precies geschikt?

Een sleutelkluis is geschikt voor iedereen. Het wordt gebruikt wanneer je iemand de mogelijkheid wilt geven om toegang te krijgen tot je huis, zonder dat diegene een eigen sleutel heeft. Dit kan dus voor uiteenlopende redenen zijn. Denk aan:

  • huishoudelijke hulp
  • kinderen die na school het huis in kunnen
  • buren die in de vakantie voor de plantjes zorgen
  • wanneer je (tijdelijk) hulpbehoevend bent
  • als je thuiszorg nodig hebt

Je kunt nog meer redenen bedenken, maar dit zijn de meest voor de hand liggende redenen om de kluis aan te schaffen. Je hebt de kluisjes in verschillende soorten. Zo kun je ook een kluisje hebben waarbij de code elke keer veranderd. Degene die de sleutel wil moet dan eerst naar een centrale bellen om de code te krijgen. Dit is een veilig systeem omdat diegene zich dan eerst moet melden. Het nadeel van een sleutelkluis ligt vooral bij ouderen en hulpbehoevende mensen. Het wordt namelijk vaak toegepast bij thuiszorg situaties. Wanneer een kluisje zichtbaar is, kan dit herkend worden door iemand. Zo weet diegene dat er waarschijnlijk een kwetsbaar persoon in betreffende woning woont. Het is dus belangrijk om het kluisje onopvallend op te hangen.

Sleutelkluis: hoe zit het met gebruik in de zorg

Een sleutelkluis wordt vaak gebruikt in thuiszorg situaties. Wanneer iemand hulpbehoevend is en niet meer goed bij de deur kan komen. Bij de thuiszorg is er vaak sprake van veel verschillende zorgmedewerkers die toegang moeten krijgen tot de woning. Om te voorkomen dat er dan een sleutel steeds doorgegeven moet worden bij de overdracht, is de kluis erg effectief. Op die manier kunnen de mensen die in de woning moeten zijn zichzelf toegang verschaffen, zonder dat de hulpbehoevende persoon de deur hoeft te openen. De thuiszorg kan eventueel ook voorlichting geven over de geschikte kluis.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn