Belangrijkste eisen van led verlichting

Pretmetled - Led verlichtingLed verlichting wordt de laatste jaren steeds populairder. Dit is helemaal niet gek, de lampen gaan veel langer mee dan gewone gloeilampen en verbruiken daarnaast veel minder energie. Iedereen die nog niet is overgestapt naar led verlichting zou dit dus serieus kunnen gaan overwegen. Veel mensen weten echter niet precies waar ze op moeten letten bij het kopen van led verlichting. Wat zijn de belangrijkste criteria voor het aanschaffen van goede lampjes?

  • Lichtsterkte
  • Lichtkleur
  • Dimbaar
  • Opstarttijd
  • Aantal branduren
  • Garantie

Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van een nieuwe lamp is natuurlijk de lichtsterkte, hoeveel licht geeft de lamp concreet. Deze lichtsterkte wordt tegenwoordig gemeten in lumen, dit werkt anders dan het meten in watts, wat voorheen gedaan werd. Later in dit artikel lees je hier meer over. Ook is het bij led verlichting belangrijk om te letten op de lichtkleur. Het licht van een gloeilamp was vaak vrij oranje, geen hele felle kleur. Bij led verlichting kan dit heel anders zijn. Wanneer je een led lamp hebt met een felle lichtkleur dan kan dit licht scherp en star aanvoelen. Een standaard gloeilamp heeft een lichtkleur van ongeveer 2700K (Kelvin). Bij led verlichting kan dit oplopen tot wel 6000K. Natuurlijk wil je in je huis geen led lampen plaatsen met een lichtkleur van 6000K, aanbevolen is ongeveer 3000K. Natuurlijk kun je variëren afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Naast de lichtkleur zijn ook de extra opties van de lamp erg belangrijk, zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of de lamp dimbaar is. Vaak moet dan wat extra software bij de lamp aangeleverd worden, zodat deze daarna handmatig te dimmen is. Een ander belangrijk punt is de opstarttijd. Bij spaarlampen ziet men het verschil in opstarttijd heel duidelijk. Een spaarlamp moet eerst even op gang komen, voordat deze de maximale lichtsterkte bereikt. Bij led verlichting heb je hier eigenlijk geen last meer van. Wel kan het voorkomen dat bepaalde lampjes net even iets minder snel aangaan dan andere. Wanneer je hier snel last van hebt kan het lonen om te zoeken naar led verlichting die snel aanspringt. Het aantal branduren van een led lamp is vaak vrij hoog. Gemiddeld kan een lamp ongeveer 50000 branduren mee. Dit is veel langer dan de standaard gloeilamp, die maximaal 1000 uur meeging. Kijk goed naar het aantal branduren voordat je een keuze maakt. Tot slot kun je aan de garantie op de lamp vaak afleiden wat de kwaliteit zal zijn. Koop je led verlichting waar geen garantie op zit, dan weet je eigenlijk al zeker dat de lampen niet lang mee zullen gaan. Zit er één jaar garantie op de lamp, dan weet je dat de verkoper vertrouwen heeft in de kwaliteit, meestal zit je dan wel goed.

Led verlichting; watts of lumen?

Even terug naar het verschil tussen watts en lumen. Watts werden gebruikt bij traditionele halogeenlampen om aan te geven hoeveel licht de lamp produceerde. Het aantal watts had tevens betrekking op de hoeveelheid warmte die vrijkwam wanneer men de lamp liet branden. Hoe meer watts een lamp had, hoe feller hij was, maar ook hoe warmer hij vaak werd. Bij led verlichting werkt dat niet meer zo. Het wattage zegt nu meer iets over de techniek die in de lamp is gebruikt, dan over de daadwerkelijke lichtopbrengst. Om echt te weten te komen wat de lichtsterkte is van een specifieke led lamp moet je dus op een andere manier gaan meten. Voor led verlichting heeft men gekozen om deze lichtsterkte aan te geven in lumen. Omdat veel mensen nog altijd denken in wattages is het handig dit even om te rekenen. Een gloeilamp van 15 Watt produceert ongeveer een lichtsterkte van 100 tot 150 lumen. Zodoende produceert een gloeilamp van 25 Watt ongeveer het dubbele, namelijk 200 tot 300 lumen. Hierna neemt het wattage sneller toe dan het aantal lumen. Zo produceerde een traditionele gloeilamp met een wattage van 40 Watt slechts 400 tot 500 lumen aan licht. Tot slot een zware jongen, een gloeilamp van 60 Watt. Deze produceerde, in moderne termen uitgedrukt, ongeveer 700 tot 800 lumen. Wanneer je dus wilt bekijken hoeveel licht een lamp zal geven moet je niet langer kijken naar het wattage. Bij led verlichting is het belangrijk om je te richten op het aantal lumen dat de lampen produceren. Vaak staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking. Wanneer je het toch niet zeker weet kun je dit natuurlijk altijd even navragen bij een verkoper. Koop nooit led verlichting waarvan je niet zeker weet hoeveel licht de lampen geven!

De beste led lampen op het internet

Ben je op zoek naar goede led verlichting tegen een betaalbare prijs, dan heeft PretmetLed wat je zoekt! Op deze website vind je tientallen verschillende soorten led lampen, allemaal met verschillende eigenschappen. Ook vind je hier speciale led lampen voor in de badkamer of de slaapkamer, lampjes die bijna niet te zien zijn! Op de site staan de belangrijkste eigenschappen van de lamp die je koopt duidelijk aangegeven. Je koopt dus nooit led verlichting waarvan je de precieze specificaties niet kent. Wanneer je meer lampjes tegelijk koopt krijg je bovendien een leuke korting. Ben je dus van plan alle lampen in het huis te vervangen, dan kun je hier zeker gebruik van maken! Surf snel naar http://www.pretmetled.nl/ en plaats vandaag nog een bestelling. In de meeste gevallen geldt: voor 15:00 besteld is de volgende dag in huis!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn