3D scan kan voor van alles gebruikt worden

Veel mensen vinden het nog steeds heel erg futuristisch klinken, toch wordt de 3D scan al voor van allerhande doeleinden gebruikt. Het kan namelijk heel erg handig zijn voor veel beroepen, maar ook voor een particulier kan het van pas komen. Kortom, er is een hele grote markt voor de 3D scan. Het is daarom ook niet verrassend dat het gebruik van 3D printen enorm is gegroeid de afgelopen jaren. Niet alleen grote instituties gebruiken 3D scannen, maar ook kleinere bedrijfjes beginnen de voordelen van de techniek in te zien. Er springen zelfs kleine ondernemingen uit de grond die 3D print diensten aanbieden. Voor iemand die af en toe wil printen kan het namelijk niet uit om zelf een printer aan de schaffen, het is daarom nu mogelijk om bij een van deze kleine bedrijfjes je ontwerp op te sturen en zij printen het dan voor je uit. Hier wordt al aardig wat geld mee verdiend.

Hoe werkt een 3D scan nou eigenlijk?

Populairder wordt 3D printen zeker, maar er zijn weinig mensen die echt weten hoe een 3D scan tot stand komt. Niet alleen zijn de print technieken die gebruikt worden voor 3D printen erg ingewikkeld, ook zijn er vele verschillende technieken. Er zijn daarom weinig mensen die echt weten hoe de vork in de steel steekt. Wij gaan daarom een poging doen om u een basis begrip bij te brengen van hoe een 3D scan tot stand komt door uit te leggen hoe de 3D print technieken werken. Voordat we beginnen is het van belang dat u weet welke de meest gebruikte technieken zijn:

  • selective laser sintering
  • zcrop
  • fused deposition modeling
  • stereolithografie
  • inktjet
  • polyjet
  • multi jet modeling

Bij SLS, een van de meest gebruikte 3D scan technieken, worden objecten laag voor laag opgebouwd als 3D scan. Dit wordt gedaan door een laser straal die poeder, de grondstof, smelt. De laser straal maakt om en om poeder hard en voegt zo verschillende lagen samen tot de 3D scan. Uiteindelijk wordt het resterende poeder eraf geblazen met lucht. Zcrop lijkt hier erg sterk op, er wordt ook met lagen gewerkt die op elkaar worden gezet. Bij deze techniek wordt de 3D scan echter niet gemaakt door de lagen op elkaar te smelten met een laser maar wordt een lijm gebruikt die het bindt. Een nadeel is dat de objecten iets minder stevig zijn dat die van de SLS methode. FDM werkt ook met lagen bouwmateriaal die op elkaar worden gespoten om een 3D scan te maken. In plaats van versmelten met een laser bestaat het bouwmateriaal uit lange kunststof draden die worden verwarmd en door een spuitkop op elkaar worden gespoten. Na elke laag te hebben gespoten gaat de spuitkop een laagje omhoog en kan er weer een nieuwe laag worden gespoten. Deze techniek wordt veel gebruikt voor simpele printers die mensen thuis gebruiken. Dit komt omdat de 3D scan methode erg goedkoop is om te gebruiken. SLA gebruikt een UV laser die UV gevoelig hars smelt en laagje voor laagje op elkaar spuit. Enkel het hars is echter niet genoeg, dit zakt dan steeds een beetje weg. Daardoor worden ondersteunende pilaren gebruikt die het hars bij elkaar houden. Deze pilaren kunnen uiteindelijk weg gedaan worden als de 3D scan klaar is. De inktjet techniek maakt 3D prints door met een speciaal bindmiddel iets te tekenen in een laag poedergips. Stuk voor stuk wordt er een laag poeder over de oude laag gespoten en hier kan dan weer een nieuwe vorm uit gesneden worden. Bij deze methode kan gemakkelijk kleur worden toegevoegd door met kleur cartridges de 3D scan te spuiten. Polyjet lijkt erg op de SLA techniek. Er wordt net als de SLA met UV gevoelige hars gewerkt. Het hars wordt nu echter op een print bed gedruppeld waarna een UV lamp het hars meteen hard maakt. Zo wordt laag voor laag een 3D scan opgebouwd. Het fijne aan polyjet is dat er twee verschillende bouwstoffen tegelijk kunnen worden gebruikt. Per laag kunt u namelijk een ander materiaal kiezen om te gebruiken. De laatste 3D scan techniek die we bespreken is MJM. Deze techniek maakt niet gebruik van hars als grondstof, maar van was. Net als polyjet wordt het laag voor laag gedruppeld en dan hard gemaakt. Deze techniek wordt vooral gebruikt om hele complexe 3D prints te maken omdat er heel precies gewerkt kan worden met was.

Interesse in 3D printen?

Merkt u dat u het leuk vindt om over 3D scannen te lezen en lijkt het u wat om hier meer over te leren? Of misschien wilt u op de lange termijn zelfs wel een 3D printer kopen of zelf een bouwen. Informatie over 3D printen en informatie over het aanschaffen van een 3D printer kunt u heel goed vinden op de website van llowlab.nl. De website is gemaakt door absolute 3D scan fanaten en heeft als doel om de Nederlandse bevolking beter te informeren over wat 3D scannen inhoudt en hoe u zelf een 3D printer kunt aanschaffen. U kunt hier veel lezen over de verschillende 3D print technieken, over de materialen die worden gebruikt bij 3D printen en ook over de toepassingen waarbij 3D scannen wordt gebruikt. Daarnaast hebben ze ook informatie over het zelf bouwen van een 3D printer en vertellen ze iets over de software die wordt gebruikt voor het maken van een 3D scan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn